WORDPRESS SPAM – AKO SA HO ZBAVIŤ?

wordpress spam

WordPress spam je celkom otravnou súčasťou bežného fungovania webovej stránky alebo eshopu, ktoré sú postavené vo wordpresse, respektíve v module woocommerce. Vyskytuje sa najčastejšie pri komentároch v článkoch, vo forme neželaných správ z kontaktných formulárov alebo cez falošné registrácie. Ako je možné zbaviť sa takéhoto spamu, prípadne preventívne zamedziť jeho existencií vo Vašom webe alebo eshope?

SPAMOVÉ KOMENTÁRE

Jednou z prvých stratégií na riešenie spamových komentárov vo WordPresse je manuálne schvaľovanie. Pred schválením ich zverejnenia je lepšie si komentáre prečítať. Takéto niečo môžete aktivovať na stránke Nastavenia > Diskusia. Keď tam budete, prejdite do segmentu Pred zobrazením komentára a začiarknite políčko vedľa položky – Komentár musí byť schválený ručne.

VYTVORENIE ČIERNEJ LISTINY PRE WORDPRESS SPAM KOMENTÁRE

Môže problém vyriešiť vo väčšine prípadov pre malé blogy, ak sa používa správne. Filter WordPressu porovná každé slovo, ktoré spomenieme v zozname, s komentármi, ktoré spameri zanechajú na stránke, vrátane mena, e-mailu a adresy IP. Potom zahodí podozrivé komentáre do koša.

Ak chcete vytvoriť zoznam, prejdite na stránku Diskusia a prejdite nadol, aby ste našli pole Nepovolené slová v komentároch. Stlačte tlačidlo Uložiť zmeny v spodnej časti. Každé možné podozrivé slovo alebo reťazec zadajte do samostatného riadku. Vždy sa môžete vrátiť a aktualizovať zoznam ďalšími spamovými slovami, ktoré si neželáte v komentároch.

POVOLENIE KOMENTÁROV OD PRIHLÁSENÝCH POUŽÍVATEĽOV

Môžete tiež použiť ďalší filter, ktorý umožní komentovanie iba registrovaným používateľom. Takto môžu zanechať komentár iba prihlásení užívatelia. Ak chcete povoliť túto funkciu, otvorte stránku Diskusie a prejdite na Iné nastavenia komentárov. Vyhľadajte možnosť Používatelia musia byť zaregistrovaní a prihlásení, aby mohli pridať komentár. Zaškrtnite políčko a stlačte tlačidlo Uložiť zmeny.

ZAKÁZANIE KOMENTÁROV K STARŠÍM PRÍSPEVKOM

Niekedy možno budete chcieť zakázať komentáre ku konkrétnemu príspevku, pretože sa stal ľahkým cieľom pre spamerov. Môže to byť kvôli popularite, kontroverznej téme alebo niečomu inému. Nech už je dôvod akýkoľvek, spameri ho nejakým spôsobom označili ako svojho favorita na bombardovanie spamom. Otvorte publikovaný príspevok v režime úprav a prejdite na miniaplikáciu Diskusia z panela na pravej strane. Zrušte začiarknutie políčka Povoliť komentáre a povoliť pingbacky a spätné odkazy. Stlačte tlačidlo Aktualizovať. Mali by ste ho nájsť v pravom hornom rohu. Postup môžete zopakovať pre ďalší príspevok, prípadne hromadne cez Rýchle úpravy urobiť tento postup na všetky staršie príspevky.